O companie dedicata educatiei si inovatiei
   
 

DESPRE INTEL

Fondata în 1968, Intel este lider mondial in cercetare si produse inovatoare pe baza de siliciu. Compania dezvolta in mod continu si avangardist tehnologii, produse si proiecte ce urmaresc imbunatatirea esentiala a modului în care oamenii muncesc si traiesc.

Compania are aproximativ  98.000 de angajati la nivel global, din care aprox. 11.500 angajati în Europa, Orientul Mijlociu şi Africa (EMEA). Intel are aprox. 533 de birouri şi facilităţi în 58 de ţări şi în mai mult de 213 oraşe din întreaga lume.

Compania Intel este prezenta în Europa de peste 30 de ani, avand primul birou cu sediul la Bruxelles în 1969. In prezent, compania are birouri in 21 de ţări din Europa: Belgia, Republica Ceha, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Lituania, Tările de Jos, Polonia, Portugalia, Romania, Serbia, Spania, Suedia, Elvetia, Ucraina si Marea Britanie.

Companie inovatoare în tehnologii avansate pe baza de siliciu, Intel este lider mondial in echipamente de calcul si comunicatii de peste 35 de ani. Cercetatorii Intel au contribuit cu numeroase inovatii majore in dezvoltarea industriilor specifice, cea mai celebra fiind inventarea primul microprocesor in 1971.

Intel considera că fundamentele competitivitatii, în economia bazata pe cunoastere, sunt invatamantul, cercetarea si inovarea continuă.Mai mult, daca acestea pot fi structurate intr-o maniera deschisa şi de colaborare, rezultatele pot fi si mai bune. Imbunatatirea educatiei si intensificarea colaborarii, la nivel de cercetare, intre industria europeană si mediul academic, vor îmbunatati fundamental atat competitivitatea Europei cat si a companiei Intel.

Intel este un fervent sustinator al educatiei in Europa. Prin proiectul Intel Education se depun eforturi sustinute pentru a fi imbunatatit atat modul de predare cat si de invatare, prin utilizarea eficientă a tehnologiei în scopul de a promova competenţele secolului 21. În fruntea acestui efort sustinut este "Intel Teach", un program de dezvoltare profesionala a cadrelor didactice, implementat în Romania incepand cu anul 2007. Intel se concentreaza in special pe incurajarea interesului in domenii cum ar fi matematica si stiinta si a fost principalul sponsor al ISEF, cel mai mare congres pre-universitar din lume, timp de 12 ani, iar Romania a devenit de 3 ani participant tradiţional.

Intel dispune de 30 de site-uri de Cercetare şi Dezvoltare in zona EMEA (Europa, Orientul Mijlociu şi Africa). In ianuarie 2009, compania a stabilit "Intel Labs Europe" (ILE), reteaua de laboratoare din Europa, care are drept scop o mai strânsă colaborare cu cercetătorii europeni,  cu factorii de decizie in mediul de afaceri, cu mediul academic şi politic, cu privire la iniţiativele UE, inclusiv cercetarea exploratorie, metode de utilizare IT&C pentru a imbunatati eficienta industriilor, cresterea calitatii si a productivitatii globale IT&C. Avand ca fundament ILE, Intel urmareste crearea unei retele puternice, unificata de laboratoare europene precum si crearea unei platforme pentru sustinerea activitatilor de cercetare avansate. In pezent Intel, de asemenea, doreste să extinda ILE si in Romania.

Intel detine, de asemenea, Intel Capital, cel mai mare fond de investiţii din lume al unei societăţi private. Intel Capital face investitii de capital în tehnologie inovatoare, start-up-uri si companii din intreaga lume. Intel Capital investeste intr-o gama larga de companii care ofera hardware, software si servicii destinate intreprinderilor, uzului personal, mobilitate, sanatate, internet, fabricare de semiconductori si cleantech.


DESPRE INTEL ROMANIA
Sales & Marketing Group

Intel Corporation a deschis biroul de reprezentanta din Bucuresti, in 2005, ca filiala locala a Intel Corporation din Marea Britanie. Printre obiectivele principalele obiective, ale biroului Intel din Romania, se numara introducerea si promovarea celor mai recente tehnologii de calcul pentru utilizatorii finali. De asemenea, biroul local pastreaza o colaborare constanta cu organizatiile guvernamentala, autoritatile de reglementare, asociatii din industrie precum si cu alte companii multinationale, in scopul de a dezvolta un ecosistem IT&C stabil şi prosper în Romania.

In plus, Intel este un sustinator activ al sistemului educational din Romania la toate nivelurile - primar, gimnazial si universitar,  in ultimii cinci ani compania implementand o serie de proiecte educationale pentru toate aceste forme de educatie (descrise mai jos).

Intel este desemenea un membru activ al AmCham Romania.


INVESTITII In sistemul educaTional

Proiecte pentru ciclurile primar, secundar si liceal

Intel a sustinut initiativa Guvernului Euro200, pentru a veni in sprijinul elevilor la achizitionarea un PC la un pret special.

In octombrie 2010, Intel si Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului au semnat un protocol de colaborare pentru formarea continua a cadrelor didactice, cu sprijinul tehnologiei. Ca parte a acestui parteneriat, 60.000 de profesori vor fi instruiti on-line intre 2010 si 2013, inclusiv cadrelele didactice din scolile primare / secundare si licee din toată tara. Formarea profesionala se va concentra pe proiectarea, dezvoltarea si evaluarea proiectelor didactice. Cursurile de formare se vor desfasura on-line, folosind Intel ® Teach Platforma Online, si vor fi acreditate de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

Din 2007, Intel a pus in aplicare Programul Intel ® Teach la nivel national. Acest program de dezvoltare profesionalaare ca principal obiectiv oferirea de sprijin cadrelor didactice in vederea integrarii tehnologiei in salile de curs, astfel urmarindu-se imbunatatirea procesului de învăţământ.

Colaborarea cu comunitatea academică

Biroul local al Intel Romania este in stransa colaborare cu comunitatea academica din România, in special cu facultaţi din domeniul IT&C. Dl. Mark Harris, Director in cadrul companiei Intel, responsabil cu programele de invatamant superior si de cercetare pentru Europa, Orientul Mijlociu şi Africa, a fost profesor timp de un an intreg la Universitatea Politehnica din Bucuresti, unde a obtinut, de asemenea, titlul de Doctor Honoris Causa. In 2009, Craig Barrett - care, la acel moment era presedinte al consiliului de administratie - a primit aceeasi distinctie din partea Universitatatii Politehnice din Bucuresti, pentru merite deosebite in dezvoltarea unei educatii bazate pe infrastructura IT&C in intreaga lume.

In ultimii trei ani, Universitatea Politehnica din Bucuresti, Universitatea din Bucuresti si Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca au fost implicate intr-unul dintre cele mai ambitioase proiecte de finantare la nivel mondial pentru idei de afaceri ale studenţilor "Intel Challenge”, organizat in colaborare cu Universitatea Berkeley din Statele Unite ale Americii.


InvestiTiile In mediul privat

In 2006, Intel Capital, divizia de investitii a Intel, a investit in Siveco - companie lider de software in Romania. Siveco este un important furnizor de software educational si dezvoltatorul unei platforme care a castigat multiple premii internationale. De asemenea, Siveco a fost implicat in diverse proiecte cum ar fi:  dezvoltarea de solutii IT pentru agricultura, pentru sistemul de sanatate sau sistemul vamal din Romania, etc.


DESPRE INTEL ROMANIA
Software & Services Group

In noiembrie 2010 Intel, prin intermediul grupului de Software si Servicii, a demarat o investitie de mai multe milioane de euro, infiintand Intel România Software Development Center (IRSDC). Centrul a fost creat pentru a face cercetari in vederea dezvoltarii platformei open source MeeGo, divizie a Open Source Technology Center.

IRSDC se concentrează pe solutii software necesare pentru a crea cele mai bune experiente utilizatorilor, de pe o varietate de dispozitive inteligente cu arhitectura Intel, inclusiv telefoane inteligente precum si alte dispozitive uzuale cum ar fi televizorul sau dispozitive auto. Centrul a efectuat initial cercetare si dezvoltare pentru platforma open source MeeGo, platforma ce ofera o mare flexibilitate atat pentru dispozitivele inteligente cat si pentru dezvoltatorii de software.

Din ianuarie 2011, centrul si-a extins domeniul de activitate, cu o echipa de ingineri de software calificati in Platform Technologies, Centre de Analiza, chipset-uri de gestionare si de evaluare comparativa a procesoarelor, precum si de urmarire si de optimizare a performantelor.

Fiind o companie globala, Intel se angajeaza sa continue sa se implice in educatie, in invatamantul superior precum si in dezvoltarea de parteneriate durabile cu universitatile. Intel România Software Development Center va avea ca scop dezvoltarea de colaborari viitoare cu institutii academice şi guvernamentale şi va continua sa lucreze indeaproape cu partenerii europeni din industria de software.

 
   
© 2012, Intel Corporation | *Trademarks | Intel Romania - Facebook